Pasieka Janiccy

FAQ

Najczęsciej zadawane pytania

Gdzie można kupić Wasze miody stacjonarnie?
Miody i produkty pszczele można kupić bezpośrednio w pasiece – Twarda Góra 32, 86-170 Nowe, woj. kuj-pom. Najlepiej po wcześniejszym telefonie – gdyż często wszyscy pracujemy w pasiece.

Dodatkowo przez cały rok można nas spotkać na targowisku w Skórczu – w każdą sobotę oraz na targowisku w Osieku – w każdą niedzielę.

Czy prowadzicie spotkania edukacyjne w pasiece dla dzieci?
Jesteśmy otwarci na szerzenie wiedzy o pszczołach i chętnie oprowadzamy po naszej pasiece, jak i pracowni. Zapraszamy do rezerwacji terminów spotkań telefonicznie.

Na czym polegają darmowe dostawy w Trójmieście?
Wystarczy złożyć zamówienie za min. 50 zł, dostarczymy wybrane produkty pod wskazany adres. Może to być dowolne miejsce w Trójmieście – adres domowy lub do pracy.

Dostawy odbywają się cyklicznie – co 2 tygodnie.

Sam decydujesz, czy robisz duży zapas na zimę i jedne zakupy do roku, czy może zamawiasz małe ilości co 2 miesiące bo wiesz, że nie masz odpowiednich warunków do przechowywania miodu przez dłuższy czas.

Jak należy przechowywać miód?

Temperatura, nasłonecznienie i wilgotność wpływają to na jego trwałość, właściwości fizyczne jak i zdrowotne miodu.

Mówi się, że miód nie posiada terminu ważności i można go trzymać przez nieograniczoną ilość czasu. Warto jednak pamiętać, że z czasem  starzeje się on i zatraca swoje wartości biochemiczne. Miód posiada naprawdę długi termin przydatności. Jednak aby utrzymał on swoje właściwości, należy go przechowywać w specjalnych warunkach, które nie wpłyną na niego negatywnie. Jeżeli temperatura, w której stoi miód,  przewyższa 20 stopni Celsjusza, możemy zaobserwować zachodzące w nim przemiany. Staje się on ciemniejszy, osłabia się aktywność enzymów w nim zawartych, a także zmianie ulegają proporcje cukrów. W wyniku tego miód częściowo zostaje pozbawiony swoich zdrowotnych właściwości.

Miód – przechowywanie:
należy bezwzględnie przechowywać w temperaturach poniżej 18 stopni trzymamy w zacienionym miejscu, nie narażony na działanie promieni słonecznych w szafce kuchennej- jak wiemy w kuchni temperatura otoczenia jest wyższa niż 18 stopni, lecz na szybkie spożycie można trzymać miód w szafce w lodówce – to najbardziej zalecane miejsce dla miodu i innych produktów pszczelich (dla pyłku kwiatowego i pierzgi) w chłodnej piwnicy – to najlepsze miejsce dla dużych zapasów miodu, bez obaw o niechciane procesy jak rozwarstwienie miodu czy utratę walorów prozdrowotnych. Chronimy od wilgoci – miód ma właściwości higroskopijne – bardzo łatwo przyswaja wodę oraz parę wodną. Najlepszym sposobem na ochronę przed wilgocią jest:
szczelne zakręcanie słoika, bądź pojemniczka na miód,
nie używamy ponownie mokrej łyżeczki po przemieszaniu herbaty,
nie wkładamy ponownie do słoika oblizanej łyżeczki,
poza ochroną przed wilgocią warto pamiętać, że miód łatwo i szybko chłonie inne zapachy,
nie należy także przechowywać miodu w metalowym pojemniku, gdyż może uzyskać metaliczny posmak

Czy można mrozić miód?
Jak najbardziej 🙂 Miód nie traci na tym, a zyskują ci którzy lubią naturalnie płynny miód. Temperatura poniżej 0 stopni hamuje proces krystalizacji. Po rozmrożeniu, nawet zimą, nadal możemy cieszyć się naturalnie lejącym miodem jak świeżo po miodobraniu.

Na czym polega krystalizacja miodu?
To naturalny proces, który przebiega w różnym czasie w zależności od rodzaju wybranego miodu. Świeżo wybrany miód w postaci płynnej, zwanej patoką, z biegiem czasu zaczyna gęstnieć i zmienia swą postać na skrystalizowaną, fachowo zwaną krupcem.

Tempo krystalizacji miodu zależy w głównej mierze od zawartości glukozy w stosunku do ilości wody. Dla przykładu miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo dużą zawartością glukozy – krystalizuje już po 1-2 tygodniach od zbiorów. Inne miody wielokwiatowe czy lipowy krystalizują po około 1 miesiącu. Niektóre gatunki miodu mogę krystalizować nawet do roku.

Na czy polega dekrystalizacja miodu?
To kontrolowany proces, któremu poddawany jest miód, aby przywrócić go do postaci płynnej np. w celu rozlania go z pojemników do słoików. Miód bardzo wolno ogrzewa się w specjalnej komorze dekrystalizacyjnej w temperaturze poniżej 40 stopni, tak żeby zachował wszystkie właściwości i uzyskał postać płynną.

Dekrystalizacją zajmujemy się od ponad 25 lat, lata praktyki i pracy z miodem sprawiają, że miód nie jest przegrzany i z czasem ponownie naturalnie się skrystalizuje.

Na czym polega kremowanie miodu?
Pytacie: Jak uzyskujemy miód w kremowej konsystencji? Czy coś jest dodawane do miodu?

Kremowanie miodu odbywa się gdy miód zaczyna gęstnieć-krystalizować. Wtedy dzięki mieszaniu, rozbija się kryształki krystalizacji i miód staje się aksamitny. Miód mieszany jest za pomocą mieszadła sam ze sobą, nic nie jest dodatkowo dodawane do miodu 😉 Dzięki temu procesowi zawsze będzie w kremowej konsystencji – nie skrystalizuje się ponownie.

Miód kremowany jest miękki, aksamitny, idealny do smarowania.